Malaga Airport

vliegveld malagaMalaga is een gewilde vakantiebestemming. Vanaf april kan het zomaar weer boven de 25 graden Celsius worden in de zuid-Spaanse stad. Dit lekkere weer houdt meestal aan tot en met november. Malaga ligt bijna in het zuidelijkste puntje van Spanje, aan de costa del sol. Zo’n acht kilometer ten zuidwesten van de stad Malaga ligt Malaga Airport (airport code: AGP). Jaarlijks brengt deze luchthaven zo’n 14 miljoen passagiers naar de stad. Een groot deel hiervan is toerist. Het is daarom niet gek dat Malaga Airport van vitaal belang is voor de toeristische sector in de omgeving van Malaga. Vliegveld Malaga is eigendom van het staatsbedrijf AENA, dat de meeste vliegvelden in Spanje bezit.

De terminals en de faciliteiten op Malaga Airport

Om te beginnen heeft Malaga Airport gratis WiFi. Dit is makkelijk als je net bent aangekomen op het zuid-Spaanse vliegveld, je kunt direct vrienden en familieleden informeren over jouw aankomst. Malaga Airport heeft drie terminals, allemaal onder een dak. Het lijkt in dat opzicht een klein beetje op ons Nederlandse Schiphol. De terminals heten T1, T2 en T3. Terminal T1 is momenteel buiten gebruik gesteld, T2 is in 2008 gerenoveerd en T3 is in 2010 geopend.

terminal van malaga airportEr zijn voldoende faciliteiten op Malaga Airport. Denk aan genoeg winkels, restaurants, lounges mar ook autoverhuurbedrijven en een ondergronds treinstation. Verder is er een bagage wrapping machine, zijn er babykamers en zijn er machines om geld te trekken (ATM’s).

Vanuit Nederland naar vliegveld malaga

Wil je vanuit Nederland naar Malaga Airport vliegen? Dat kan vanaf Amsterdam Schiphol Airport (Transavia en Vueling), Eindhoven Airport (Transavia en Ryanair) en Rotterdam The Hague Airport (Transavia). Verder vliegt Arkefly als charter nog wel eens naar Malaga Airport. Woon je echt in het zuiden van het land en kun je ook vanaf Brussels Airport? Dan heb je de keuze tussen Brussels Airlines, Jetairfly, Ryanair, Thomas Cook Airlines Belgium, Vueling. Je kunt bovendien ook vanaf Charleroi Airport met Ryanair. Jetairfly vliegt bovendien behalve vanaf Brussels Airport ook nog wel eens vanaf Antwerp Airport of Charleroi Airport.

treinstation malaga airportOpenbaar vervoer (trein & bus) op Malaga Airport

Met de trein
Veel mensen die aankomen op Malaga Airport hebben dezelfde vraag: hoe kom ik met het openbaar vervoer van Malaga Airport naar het centrum van de stad Malaga? Hoewel acht kilometer lopen zelfs nog te doen is (hoewel het met alle bagage niet hele comfortabel is 😉 ), is er ook een treinstation onder terminal 3 (T3) van Malaga Airport. Elke 20 minuten rijdt er een trein in ongeveer 12 minuten naar het stadscentrum van Malaga. Wil je de andere kant op, richting Torremolinos? Dit kan ook (reistijd 10 minuten). In de toekomst (rond 2020) gaat men de lijn waarschijnlijk verleggen richting Marbella. Kaartjes kun je kopen bij de automaten op vliegveld Malaga voor €1,75 per stuk.

Met de bus
Dan is er ook nog een busverbinding. Pak de Express Aeropuerto (EMT, lijn A) richting Malaga city centre. Deze bus brengt je naar eindhalte Paseo del Parque. Bij het treinstation Maria Zambrano wordt er ook een stop gemaakt. Ieder half uur gaat de bus naar het stadscentrum van Malaga en je bent er in 25 minuten. Een busticket kost €3.

Taxi of auto huren
Wil je met de taxi? Dit moet kunnen voor ongeveer €25. Je kunt natuurlijk ook een auto huren.