Steden in de buurt van Malaga

Er zijn een aantal steden in de buurt van Malaga die ook het bezoeken waard zijn. Op deze pagina bespreken we Sevilla, Marbella, Granada en Gibraltar.

Sevilla

De grootste stad in de buurt van Malaga, en tevens de hoofdstad van de provincie Andalusië, is Sevilla. De stad telt zo’n 700.000 inwoners, de agglomeratie ruim 1,5 miljoen. Sevilla wordt dan ook vaak als belangrijkste stad in zuid-spanja gezien als het gaat om politiek, cultuur, kunst en economie. Sevilla heeft ook het grootste historisch centrum van heel Europa.

Geschiedenis van Sevilla
De geschiedenis van de stad Sevilla gaat terug tot ongeveer 1000 voor Christus. Hierna werd de stad nog een periode bestuurd door de Visgoten, alvorens de Moren het in het jaar 712 na Christus overnamen. Tientallen jaren later belegerden de Vikingen de stad. Het werd een slagveld, en de Moren hielden controle over Sevilla. In 1248 kwam de stad in handen van de katholieken. Na de ontdekking van Amerika fungeerde Sevilla nog een tijd als belangrijkste havenstad als het ging om ‘de nieuwe wereld’. Ook vandaag de dag is de haven van Sevilla nog steeds erg belangrijk voor de stad.

Bezienswaardigheden in de stad
In de stad zijn heel veel dingen te zien. Een groot aantal katholieke kerken en kathedralen, waarvan de bekendste nog wel het Gotische kathedraal Maria de la Sede is. Ook het koninklijk paleis van Sevilla is een bekende toeristische attractie. Dit paleis is gebouwd in Moorse stijl. Het mag wel duidelijk zijn dat de verschillende heersers van vroeger hun sporen hebben nagelaten in de zuid-Spaanse stad.

Openbaar vervoer in Sevilla
Onder de stad ligt een spiksplinternieuw metronetwerk, wat in 2009 (deels) werd opgeleverd. Verder heeft de stad goede treinverbindingen met andere steden, en lopen er bovengronds ook trams door de stad. Uiteraard rijden er ook genoeg bussen en taxi’s.

Marbella

Marbella is een typische toeristenstad. De stad met circa 140.000 inwoners mag wel een van de belangrijkste badplaatsen aan de costa del Sol genoemd worden. Het weer in Marbella is vergelijkbaar met het weer in Malaga. De geschiedenis van Marbella gaat niet zo ver terug als die van Sevilla (wat hierboven is te lezen), maar de stad bestond wel al in de Romeinse tijd. Toen droeg Marbella de naam Salduba. De Moren gaven de stad de huidige naam. Ze maakten van Marbella een vesting aangezien ze een kasteel met muren in de stad bouwden. Dit kon niet verhinderen dat in 1485 de katholieken de stad veroverden. Pas sinds 1950 (amper 10.000 inwoners) is de stad echt gaan groeien naar zo’n 140.000 in 2015.

Wat is er te doen in Marbella?
In Marbella zijn heel veel hotels en appartementencomplexen gebouwd. Voor del rijkere toeristen komen graag naar Marbella toe. Rond Marbella zijn zo’n tien golfterreinen en de haven van Marbella (Puerto Banus) geldt als een van de meest prestigieuze havens van de Middellandse Zee. Ook is er genoeg te doen op het gebied van watersport. Openbaar vervoer in de stad Marbella bestaat uit bussen. Zo zijn ook andere steden in de buurt zoals onder andere Malaga te bereiken (via een schitterende bustrip langs de kust). Dezelfde buslijn is ook de verbinding tussen de stad Marbella en Malaga Airport.

Granada

Granada is een van de grotere steden in de buurt van Malaga. Met bijna 250.000 inwoners (agglomeratie: bijna 500.000 inwoners) is het dan ook een van de grotere steden van Andalusië. Al in de achtste eeuw voor Christus werd het gebied bewoond door Iberische volkeren. In 193 voor Christus namen de Romeinen de omgeving in en stichtten ze een stadje op zo’n 15 kilometer afstand van Granada. Het was de Berberse vorst Zawi ibn Ziri die in naam van de Moren in de elfde eeuw een residentie liet bouwen op de huidige plek van Granada. In de loop der jaren is de stad gegroeid naar wat het nu is.

In de stad Granada
In Granada ligt een van de belangrijkste Spaanse monumenten: Alhambra. Dit paleis stamt uit de middeleeuwen en ligt in het zuidoosten van Granada. Het paleis ligt vol met kunstschatten en er is niet alleen een Moors deel met veel Islamitische kunst, maar ook een katholiek gedeelte. Wil je het fort graag bezoeken? Schrijf je dan van tevoren in, per dag mag het van UNESCO namelijk maar een beperkt aantal bezoekers binnenlaten.

Universiteit en openbaar vervoer in Granada
In de stad Granada bevindt zich ook de universidad de Granada. De stad is een van de belangrijkste studentensteden in Spanje. Er wordt in Granada druk gewerkt aan de aanleg van een metronetwerk, het zou in 2016 open moeten gaan. Verder heeft Granada ook een treinstation en rijden er bussen door de stad.

Gibraltar

De laatste, Gibraltar, is eigenlijk meer dan een stad in de buurt van Malaga. Het is namelijk een Brits overzees gebied! Officieel is het zuidelijkste puntje van west-Europa, waarin het jaar 1157 een eerste nederzetting werd gebouwd, namelijk in handen van Groot-Brittannië. Dit werd besloten in de Vrede van Utrecht in 1713. Gezien de strategisch belangrijke ligging werd het ook een belangrijke basis voor de marine van Groot-Brittannië. Het gebied Gibraltar met daarop de stad Gibraltar versterkt de relatie tussen de Spanjaarden en de Britten niet bepaald, aangezien zowel Spanje als Groot-Brittannië aanspraak maakt op het gebied. De inwoners van Gibraltar hebben tot twee keer toe een referendum voor Spaanse soevereiniteit verworpen. Kortom: Gibraltar regelt zijn eigen zaken, hoewel grotere zaken zoals buitenlandse politiek en defensie een taak blijven voor Groot-Brittannië.

In Gibraltar wonen zo’n 30.000 mensen. De mensen spreken er overwegend Engels. De haven van Gibraltar is erg belangrijk voor de stad, veel cruise schepen meren hier aan. Ten slotte ligt er ook een vliegveld bij de stad. De belangrijkste bezienswaardigheid is de rots van Gibraltar. Het hoogste punt is 426 meter.